Sykdommen tuberkulose

Tuberkulose smitter med luftsmitte eller fjerndråpesmitte. Og bakterien sprer seg via nysing eller hoste. Smitten sprer seg derfor raskest der mennesker bor trangt.

En tredjedel av verdens befolkning bærer tuberkulosesmitten i seg. Heldigvis blir de aller fleste av disse ikke syke, fordi kroppens immunforsvar holder bakterien i sjakk. Men hvis immunforsvaret svikter, kan bakterien spre seg. Underernærte og folk som har andre ubehandlede infeksjoner, er derfor spesielt i faresonen.

De vanligste symptomene på tuberkulose er hoste, avmagring og feber. Ved slike symptomer må pasienten behandles med en kombinasjon av antibiotikamedisiner over seks måneder. Dette er en krevende behandling, særlig i områder hvor nærmeste lege eller helsesenter er milevis unna.

Det er svært vanskelig å diagnostisere barn med tuberkulose; altså å finne ut med sikkerhet at de har sykdommen.

Sykdommen kan påvises gjennom en spyttprøve i mikroskop, men fordi småbarn ikke kan hoste opp slim på kommando, er metoden ofte lite verdt. I tillegg har de fleste barn former for tuberkulose som er vanskelig å diagnostisere fordi de har få bakterier i lungene. For barn som i tillegg har hiv, er det ekstra vanskelig å se bakteriene i mikroskopet.

 

Mvh

Barnikriser

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

+Venneforespørsel

Velkommen til bloggen om Glemte Kriser! Vi er fire ungdommer som skal blogge for dere litt frem i tid om Glemte Kriser.

Design av:


Ingvild Aasheim
hits